Magyar Fürdőszövetség – Fenntartható fejlődés sajtóanyag

34 gyógyhely 11,8 milliárd Ft SZÉP-kártya forgalom
5 gyógyiszap 13,2 milliárd Ft bevétel gyógyászati szolgáltatásból
1 mofetta 18 000 munkavállaló

A Magyar Fürdőszövetség a fürdőket üzemeltető szervezetek országos egyesülete, immár 26 éve őrzi és védi a magyar fürdőkultúra hagyományait, a magyarországi fürdők első számú érdekképviselete és szakmai szervezete. Magyarországon jelenleg 564 közfürdőt tartanak nyilván, ezek közül 224 számít turisztikai jelentőségűnek. A magyar fürdőágazat sikerét és jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2016-ban a tíz legkedveltebb hazai turisztikai célpont között kilenc fürdőváros szerepelt.

A Fürdőszövetség célkitűzései négy területre koncentrálódnak: ezek a fenntartható fürdőüzemeltetés, a kommunikáció, a partnerség és a lobby, valamint a kutatás és innováció.

A fókuszban a magyar fürdők fenntarthatóságának és a szolgáltatásaik minőségének javítása áll. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy élő kormányzati kapcsolatokkal lobbizzunk egy, a nemzeti turizmusfejlesztési célokhoz illeszkedő, önálló fürdőfejlesztési programért, hogy nemzetközi összehasonlításban is növelni tudjuk a magyar fürdők versenyképességét. A fejlesztési program semmiképp sem öncélú, hiszen alapvető érdeke a teljes turisztikai ágazatnak, hogy a többek között a Kisfaludy Programból megújuló szálláshelyekhez attrakcióként minőségükben és kapacitásukban méltó fürdőlétesítmények kapcsolódjanak.

A fürdők napi működésére vonatkozó jogszabály 1996. óta nem változott, fontos, hogy elérjük a szakmailag már előkészített, új jogszabály hatályba léptetését, létrehozva ezzel a 21. századhoz méltó és életszerű szabályozási környezetet. Ennek a jogszabálynak a megalkotása gyakorlatilag mindössze közigazgatási aktusokat igényel, forrásvonzata nincsen.

A következő négy év talán legnagyobb kihívását azonban a gyógyászati célú fürdőbelépők és a fürdőgyógyászati kezelések társadalom-biztosítási társfinanszírozásának kérdése, valamint a jelenleg 27%-os áfa-kulcs csökkentése jelenti. A NEAK (korábban OEP) által támogatott fürdőbelépők és fürdőgyógyászati kezelések rendszerét strukturálisan kell átalakítani, mert a jelenlegi paraméterekkel ez a szinte hungarikumnak is tekinthető rendszer fenntarthatatlan, és a szolgáltatási kapacitások visszaesésével fenyeget.

Az általános forgalmi adó esetében arra törekszünk, hogy a turizmus egymással összefüggő három nagy szektorában (szálláshelyszolgáltatás, fürdőszolgáltatás, vendéglátás) megegyezzenek az alkalmazott – kedvezményes – adókulcsok. Ennek az intézkedésnek köszönhetően a nemzetközi versenyképesség javításán túl béremelésre és eszközfejlesztésre fordítható forrás jönne létre egy kifejezetten forráshiányos szektorban.