Magyarországi gyógyszállodák – jelentős tartalékokkal

Magyarország turizmusában – különösen vidéken – jelentős szerepe van a gyógyturizmusnak, aminek alapja hazánk gyógy-termálvizekben való gazdagsága és a belföldi mellett az erős nemzetközi kereslet jelenléte.

Ez megmutatkozik abban, hogy 2017-ben, országos szinten, az ÁNTSZ által törzskönyvezett,  gyógyszállodának minősített közel 40 szállodában levő 5.600 szoba a hazai szállodai kapacitás (57.000 szoba) nem egészen 10%-kát tette ki, ugyanakkor a gyógyhotelekben az országos szállodai vendégéjszakáknak (22.376 ezer) több mint 11%-ka (2.546 ezer) realizálódott.

A gyógyturizmus jellegzetessége, hogy a kereslet kevésbé szezonális, ennek is tulajdonítható, hogy a múlt évben a gyógyszállodák éves kihasználtsága 67,6% volt, szemben az országos átlag 59,6%-kal. A kereslet további jellegzetessége, hogy kevésbé kitett az egyéb külső hatásoknak, így a gazdasági konjunktúra alakulásának, hiszen a vendégkör gyógyulási és rekreációs igénye folyamatos.

A 2017. évi számokat és a szállodák teljesítményét vizsgálva továbbá azt látjuk, hogy ugyan az ilyen típusú hotelekben elért 18.720 Ft bruttó átlag szobaár elmarad az országos átlagtól (20.082 Ft), azonban a magasabb éves kihasználtságnak köszönhetően a múlt évi bruttó 12.664 Ft RevPar 9,5%-kal felülmúlja az összes magyarországi hotel 11.960 Ft-os átlagát.

A döntően gyógyhelyeinken – Hévíz, Bükfürdő, Harkány, Sárvár, Gyula, Hajdúszoboszló, stb. – működő gyógyhoteleknek különösen nagy szerepe van a helyi gazdaság élénkítésében, munkahelyek teremtésében és megtartásában.

A küldőpiacokat közelebbről vizsgálva az látható, hogy a termék továbbra is népszerű a hagyományosnak számító német piacon, növekvő tendenciát mutat azonban Izrael, Csehország.  Az elmúlt évtizedben a legnagyobb növekedés az orosz és volt FÁK országok piacáról valósult meg, új, fiatalabb vendégkört emelve be a gyógyszállodák fogyasztási piacára, átlagon felüli költési és tartózkodási idő (éjszaka) mutatókkal. A német vendégéjszaka szám hosszú ideje tartó visszaesése megállt, jelentős forrásokat kell fordítani a magyar gyógyterméket jól ismerő német piac további visszaépítésére.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége további tartalékokat lát a szegmensben, ezért 2018 májusában, az érintett szállodák bevonásával munkacsoportot hozott létre a gyógyszállodák piaci bővülésének segítésére, amely a gyógytelepüléseken működő TDM szervezetek bevonásával, értékesítési és marketing szempontok szerint kidolgozott munkaanyagot állít össze és juttat el az Magyar Turisztikai Ügynökség számára, speciálisan a gyógyszállodák vendégkörének igényeit és a távlati piacépítést célul kitűzve.

A Szövetség gyógyszálloda tagjai jelentős felújításokat, bővítéseket és az alapszolgáltatás újrafogalmazását hajtották végre az elmúlt években, de a termék európai versenyképességéhez elengedhetetlen lesz, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Programban való részvétel és a szállodák további megújítása.