Sajtóközlemények

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség sikere

Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakembert
tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-
es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze
tudásukat. A megmérettetésen volt kikért szorítani, hiszen a felnőtt szakácsok között Adamek
Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között
pedig Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselték a
magyar színeket.

Pénteken Balázs és Mercédesz versenyeztek és készítették el 4 fogásos versenymenüjüket –
vegetáriánus előétel, meleg előétel, főétel és desszert – a világszövetség által meghatározott fő
alapanyagokra építve, melyben szerepelt a holland borjú nyelv és hátszín, a Kaluga kaviár, a
csokoládé és a tea is többek között. A kihívás igen nagy volt, hiszen hús2zan indultak a Global
Chef címért, közöttük az igen erős északi országok.

Szombaton Anna és Mónika következett. Nekik nyolc órájuk volt arra, hogy a tányérdesszertet, a
tortát és a díszmunkát elkészítsék és tálalják, melynek témája a „Truly Asia” volt. Az 1,2 méter
magas csokiszobrukon így ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő,
kínai templom, indiai Buddha, maláj oroszlánfej és egy japán legyező. Az ő feladatuk sem volt
könnyű, hiszen itt a tíz döntősből közel a fele ázsiai volt, akik hihetetlenül formálják a cukrász
artisztikát az elmúlt években, és váltak igazi vezérekké a világban.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 1000 delegáltja előtt. A
cukrászok versenyét Szingapúr nyerte Malajzia és Olaszország előtt, a szakácsok között pedig
taroltak a skandinávok: Svédország győzött Finnország és Norvégia előtt. Mindkét kategóriában
kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők, hiszen szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan
listában, ahol a 6-12. helyezett között csak minimális különbségek voltak.

Maczák Anna és Marosi Mónika a cukrászok pedig a 7. helyén végzett, ami igazán kiemelkedő
látva az ázsiaiak túlsúlyát a döntőben. A versenyt és a gálavacsorát is megtisztelte jelenlétével
Malajzia magyar nagykövete, aki a helyszínen szurkolt a magyar versenyzőkért, és csatlakozott
az eredményhirdetésen is a hazai csapathoz.

A csapattagok és trénereik is rengeteget dolgoztak a felkészülés során, a versenyen pedig
fantasztikus munkát végeztek, jogosan jár nekik a köszönet és az elismerés.

Fotók: Csárdás Ferenc

További információ:
Petrezselyem Adrienn
ügyvezető
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
titkarsag@mngsz.com
70/97 70 111

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Close