Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete több mint százéves múltra visszatekintő társadalmi szervezet, melynek célja a cukrász iparosok, vállalkozók, vállalkozások szakmai és gazdasági érdekvédelméből, érdekképviseletéből, érdekérvényesítéséből származó feladatok ellátása.
Ipartestületünk az 1906-ban alakult „Budapesti Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete” utódszervezeteként azonosítja magát, mely a rendszerváltást követően a jelenlegi formájában 1990-ben szerveződött újjá.

Az ipartestületnek közel 400 cukrász vállalkozás a tagja országszerte.

Alapszabályunk értelmében az ipartestület tagja lehet minden olyan magyar, vagy külhoni vállalkozó/vállalkozás, akinek/amelynek tevékenysége a cukrász-, fagylalt készítő-, vagy vendéglátó-ipar művelésével, fejlesztésével kapcsolatos, vagy az ipartestület működésében érdekelt, vállalja a tagsággal kapcsolatos kötelezettségeket és az elnökség, illetve a Közgyűlés által meghatározott tagdíjat megfizeti.

Melyek a legjelentősebb megoldásra váró problémák a szövetség munkájában?
Munkaerő és szakemberhiány, szakképzés átalakítása, adminisztrációs terhek csökkentése, a munkavállalók után fizetendő terhek csökkentése, minőségi szemléletváltozás kialakítása a cukrász vállalkozásokban és a fogyasztókban egyaránt.

A „Magyarország Tortája” verseny megszervezése és lebonyolítása 2007-óta minden évben, melynek népszerűsége és a fokozott médiafigyelem évről-évre fokozza a fogyasztók érdeklődését a minőségi cukrásztermékek iránt, növelve a magyar cukrászat és az Ipartestület presztízsét. A verseny egyik kiemelt célja, hogy inspirálja a szakembereket.
Leonardo, Erasmus+ mobilitási projektek támogatásával az elmúlt tíz évben megvalósult közel 240 szakember külföldi továbbképzése a „lifelong learning” jegyében.
2010-ben az Ipartestület nyerte el a UIPCG junior cukrász világbajnokságának rendezési jogát, melyet az UKBA cukrászati és sütőipari szakkiállítás keretein belül rendeztünk meg, 11 ország részvételével, óriási nemzetközi szakmai és közönségsikerrel.

Van-e olyan esemény, amelyet a nagyközönség is látogathat?
Minden évben megrendezzük Év Fagylaltja versenyünket, melynek célja a kiváló minőségű magyar kézműves fagylaltok népszerűsítése. Amellett, hogy a verseny a szakma számára presztízsértékű, a nagyközönség számára is szervezünk programokat, valamint a díjátadót követően a versenyfagylaltokat is kedvezményesen tudják megvásárolni. 2018-ban a versenyt május 15-én kedden, a szegedi Virág Cukrászda teraszán tartjuk (Szeged, Klauzál tér 1.)

Publikus e-mail címe a szövetségnek:
cukraszat@cukraszat.net