Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület

2001

Taglétszám:
31

Jellemzően nem a mennyiség (nagy taglétszám), hanem a szakmai minőség szerepelt a MEME alapító tagjainak filozófiájában, ezért viszonylag szigorúak a szakmai és etikai elvárások a belépni kívánó tagokkal szemben.

Az Egyesület tagja lehet bárki, aki szakmailag kompetens, és 2 rendes MEME-tag támogatását csatolni tudja a felvételi kérelméhez. Az Egyesület célja, hogy az egészségturizmus szakágazatban szereplők valamennyi területet képviselni tudjanak, tevékenyen részt tudjanak vállalni a szakmai és érdekérvényesítési munkában.

Tagjai:
Fürdők, gyógy- és wellness szállodák, gyógyászati intézmények, marketing és értékesítési szakemberek, önkormányzatok, oktatási intézmények, utazásszervezők, tanácsadó irodák, egyéb egészségturisztikai szolgáltatók.

A szakterületen leginkább megoldásra váró feladatok:

• fürdőszolgáltatások ÁFA-csökkentése;
  • NEAK gyógyvízkasszájának keretemelése és a térítési díjak aktualizálása (erre utoljára 2012-ben került sor);
  • 37/1996. rendelet (a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről) módosítása;
  • Fürdőfejlesztési pályázatkiírása a Kisfaludy Turizmusfejlesztési program keretében (kiszámítható éves forrás).

Legfontosabb szakmai eredményeink:

• 2009-10-ben elkészült „Egészségturizmus munkaerő-piaci kutatás”, mely felmérte az addigi fejlesztési programok által generált új munkahelyek számát és a jellemzően létrejött új munkaköröket, bemutatta a hazai, egészségturizmus szempontjából releváns szakmai (közép- és felsőfokú) képzéseket, a hazai szolgáltatók akkori és jövőbeni igényeit, egy versenyképes egészségturisztikai munkavállaló kompetenciáit.
  • EU-s és V4-es ill. a Svájci Alap által meghirdetett szakmai pályázatokban való sikeres részvételek:
    • Olasz partnerrel közösen részt vettünk a „Műemléki fürdők útján Európában” című pályázaton, mely feltárta a még működő, használatban lévő európai gyógyfürdőket és közös marketing akciókat indított ezek népszerűsítésére;
    • Konzorciumi tagként részt vettünk a „Gyógyító régiók” nevű, a Svájci Alap támogatásával megvalósult programban, mely az Észak-magyarországi térség természetes gyógytényezőire alapozva készített egy olyan projektet, mely a meglévő gyógyászati kapacitások hatékonyabb kiaknázását célozta;
    • Közös oktatási program megvalósításához nyújtott a szövetség szakmai támogatást a V4-ek által támogatott projekten keresztül;
    • Study-tourok szervezésében vett rész a MEME szintén a V4-ek támogatásával, mely szakemberek fogadásában és szakmai konzultációk lebonyolításában valósult meg;
    • Lengyelországban magyar szakemberek vettek részt egy V4-es pályázat finanszírozásában megvalósult több napos szakmai konferencián (2016. október), melyet a lengyel kollégák viszontlátogatása követett (2017. november).
  • Fiatal szakemberek szakmai gyakorlatainak megszervezéséhez a MEME rendszeres támogatást nyújt;
  • Előadások, konzultációk, különböző szakmai rendezvényeken a szervezők felkérésére külföldön és belföldön egyaránt. Az utóbbi év előadásai:
    • The Hungarian Experiences In Health Tourism Development (Termalia, Nagyvárad, 2017. szeptember 30.)
    • Előadás a Szlovén Fürdőszövetség 60. jubileumi közgyűlésén (Radenci, 2017. november 16. )
    • Health and Medical Tourism in Hungary – Traditions, Results, Perspectives (előadás a magyarországi study touron részt vevő lengyel kollégáknak, 2017. november 23.)
    • The Hungarian Experiences In Health Tourism Development – From Wellness to Medical (előadás a Health Tourism International konferencián, Zágráb, 2018. március 1.)
    • Az egészségturizmus Magyarországon – helyzetkép és lehetőségek (előadás az Utazás Kiállítás „Utazás Fórum”-án, 2018. március 2.)
    • Fundamentals For Sustaninable Medical Tourism Development – Training Workshop (Teherán, 2018. május 9.)
    • The Hungarian Experiences In Health Tourism Development – From Wellness to Medical (előadás a Bolgár Balneológiai és Fürdőszövetség, a BUBSPA közgyűlésén, Szófia, 2018. június 12.

Az Egyesület e-mail címe:
meme@meme.hu