Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége

1989

170 fő

Teljes jogú tagok lehetnek érvényes idegenvezetői igazolvánnyal rendelkező kollégák, akik elfogadják a szövetségünk alapszabályát és befizetik az éves tagdíjat, ők szavazati joggal rendelkeznek. Pártoló tag lehet bárki, aki, egyetért céljainkkal, anyagilag is segíteni szeretné munkánkat, elfogadja az alapszabályt és legalább a tagdíjat befizetik. Őket szavazati jog nem illeti meg, mert nem szakmabeliek. Tiszteletbeli tag az lehet, aki már nagyon sok éve tagja a szövetségnek és jelentősen segítette a szövetség munkáját, ő felmentést kap a tagdíj befizetése alól.

Melyek a legjelentősebb megoldásra váró problémák a szövetség munkájában (rövid felsorolás)?

1. Sok újonnan belépett tagunk van, akik ugyan elvégezték a tanfolyamot, érvényes igazolvánnyal rendelkeznek, de nincs idegenvezetői gyakorlatuk. Az ő részükre kell megszerveznünk a gyakorlás, tanulás lehetőségét.
  2. Nagyon sokszor találkozunk a Várban, a Hősök terén, ill. más turisztikailag frekventált helyeken külföldi csoportokkal, akiknek a saját csoportvezetőjük mondja el Budapest nevezetességeit, történelmét, ajánl olyan éttermeket, amelyek már rég nem is léteznek. Természetesen nem ők hivatottak mindezt elmondani a vendégeknek, ezért vagyunk mi, helyi idegenvezetők. Mi az aktuális tudnivalókat mondjuk el a vendégeinknek. Mindazok, akik nem rendelkeznek a Bp. Főváros Kormányhivatala által kibocsátott igazolvánnyal, és idegenvezetői munkát végeznek, illegálisan, jogosulatlanul végzik a munkájukat. 218/1999.(XII.28.) egyes szabálysértésekről szóló Kormányrendelet 89.§ (1) pontja kimondja: “Aki idegenvezetői tevékenységet jogosulatlanul végez, 60 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható… az eljárás a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság …hatáskörébe tartozik.” Ebben az ügyben sürgősen előre kellene lépni, mert egyre több turista érkezik Budapestre, köztük egyre jelentősebb számban jönnek a távol-keleti, főleg kínai vendégek. Jó kapcsolatban vagyunk hazánkban élő kínai idegenvezetőkkel, ők is, és a mi szövetségünk tagjai között is vannak, akik adott esetben vállalnák azt, hogy szakemberként segítsék a rendőrség, vagy a közterületesek helyszíni ellenőrző tevékenységét. Ezt megkönnyítendő, szükséges lenne az idegenvezetői igazolványok egységesítése. Olyan idegenvezetői igazolványra lenne szükség, amely az arcképen, nyelvi, stb. adatokon kívül pl. vonalkóddal is ellátott, annak érdekében, hogy a helyszíni ellenőrzést végző személy a leolvasó készülékével azonnal be tudja őt azonosítani: szerepel-e az engedéllyel rendelkező idegenvezetők jegyzékében, vagy nem.
  3. Továbbképzésre minden idegenvezetőnek szüksége van időnként. Ide tartozik a közgyűjtemények látogatásának lehetősége is. Azt szeretnénk elérni, hogy amint a pedagógusok, úgy az idegenvezetők is, felkészülésükhöz, továbbképzésükhöz, ismereteik, tudásuk gyarapítása érdekében ingyenesen látogathassák a múzeumokat, közgyűjteményeket.

Egyelőre annak örülünk, hogy a 2017 január óta tisztségben lévő vezetőség át tudta venni a feladatokat a régi vezetéstől, fenn tudta tartani a Szövetséget, teljesíteni tudta az idegenvezető közvetítési megbízásokat, így anyagilag is sikerült eredményesen működtetni a szövetséget. Taglétszámunkat 130-ról 170-re tudtuk növelni. 2017-ben a belső képzésünk keretében 13 programot tudtunk megvalósítani. Ezek közt voltak budapesti séták, épületbejárások, amelyek többsége a görög-római mitológia alakjait bemutató épület díszeket, freskókat, faliképeket tanulmányozásáról szóltak, volt ebben a tárgyban egy előadás is, volt továbbá egy ajkai és pápai tanulmányút, néhány étterem látogatás.

Van-e olyan esemény, amelyet a nagyközönség is látogathat?
Az Idegenvezetők Világnapját, amelyet minden év február utolsó vasárnapján tartanak, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, de a MISZ idegenvezetői is közreműködnek.

Publikus e-mail címe a szövetségnek:
misz@magyarmisz.hu , infomisz@gmail.com

Egyéb említést érdemlő információ a szövetséggel kapcsolatban:
Idén először egy olyan projektet valósítottunk meg a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, amely során kapcsolatot teremtettünk a Kárpát medencében működő magyar idegenvezetők szervezeteivel. Elsőként tagjainkkal egy buszos kirándulás keretében Pozsonyba látogattunk március 3-án, ahol az ottani együttműködő partnerünk, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, egy magyar idegenvezető mutatta be a várost. A másik programunk során március 25-én megtartottuk az első kárpát medencei magyar idegenvezetők találkozóját, kerekasztal megbeszélését, amelyre meghívásunkra a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Délvidékről érkeztek ottani szervezeteket képviselő idegenvezető kollégák. Előadást tartottak tevékenységükről, bemutatták régiójuk, városuk szépségeit, érdekességeit. Megállapodtunk a jövőbeli együttműködésben, ehhez egy szándéknyilatkozatot írtak alá a résztvevők. Egy közös facebook oldalt is létrehoztunk, ami a gyors kommunikációt lehetővé teszi. Az esemény fővédnöke a BFTK volt, Bán Teodóra személyes jelenlétével és részvételével tisztelte meg a kerekasztal résztvevőit. Előadást tartott a BFTK tevékenységéről és átadta a BFTK ajándékát is.