Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség

2011. évben

64 rendes tag, 6 pártoló tag

Rendes tagok a jelenleg hatályos alapszabály értelmében olyan jogi szervezetek lehetnek, amelyek az egyes turisztikai desztinációk, illetve régiók vonatkozásában a Szövetségével azonos, vagy ahhoz hasonló – turisztikai desztináció-menedzsment, és ahhoz kapcsolódó egyéb – tevékenységet végeznek (TDM szervezetek).

Melyek a legjelentősebb megoldásra váró problémák a szövetség munkájában?
A legnagyobb problémát a kiszámítható és független finanszírozás jelenti a TDM szervezetek számára – jelentős az önkormányzati függőség, mivel mind az állami költségvetési kiegészítés, mint az IFA hozzájuk folyik be, valamint a szervezeti rendszer részleges kiépítettsége történt csak meg – néhány kivételtől eltekintve vagy teljesen hiányzik a középső szint (térségi és desztinációs), vagy az alulfinanszírozott és alacsony hatékonyságú. Mindez a kompetenciák teljes keveredését is okozta, hiszen a desztinációs szemléletű turizmusirányítás csak akkor lehet eredményes, ha minden szintjének működése kiszámítható, és nem kényszerülnek a szervezetek olyan tevékenységek elvégzésére, amelyek nem tartoznak a kompetenciák körébe.

A folyamatos tagbővülés is mutatja, mennyire szükség van az összefogásra ebben a szektorban. A Magyar TDM Szövetség által kidolgozott minőségmenedzsment rendszer is széles körű szakmai egyeztetésen nyugszik, bevezetésének részleteit – jelenleg – stratégiai workshopok keretében tárgyaljuk. Számos olyan hiánypótló szakmai dokumentum és kutatás készült el Szövetségünk gondozásában, mely alapul szolgálhat nem csak a TDM rendszer, de a hazai turizmus fejlődéséhez is. 2018-ban kezdtük meg D képzési körben engedélyezett Stratégiai menedzsment tréningünket, mely során a ‘kiképzett’ TDM menedzserek olyan magabiztos szakmai ismeretekkel és vezetői készségekkel rendelkező leaderekké válnak, akik stratégiai szemléletük révén legitim és autonóm módon képesek szervezeteket irányítani.

Van-e olyan esemény, amelyet a nagyközönség is látogathat?
Évente két alkalommal szervezi meg a Magyar TDM Szövetség az Országos TDM konferenciáját és közgyűlését. Előbbi rendezvényen – a részvételi díj megfizetésével – bárki részt vehet, utóbbi zártkörű esemény. A konferenciákon ugyan fókuszban a TDM szervezeti rendszer áll, de e mellett aktuális turisztikai kérdések megvitatása is helyet kap, neves előadók részvételével, valamint szakmai prezentációkra, workshopokra, kerekasztal beszélgetésekre is sor kerül.

Publikus e-mail címe a szövetségnek:
info@tmszovetseg.eu