Stílusos Vidéki Éttermiség

Mikor alakult a szövetség?
A 2012-ben alapított Stílusos Vidéki Éttermiséget olyan csúcsgasztronómiában jártas éttermek alkotják, melynek tagjai egytől-egyig a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek. A minőségi alapanyagokat használó éttermek a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű konyhatechnológiára is. Büszkék vagyunk arra, hogy tagéttermeinket Magyarország legjobb vidéki éttermeiként tartják számon.

Mekkora a tagság?
Jelenleg a 16 éttermet magában foglaló szemlélet és szakmai összetartozás az ország szinte valamennyi szegmensét lefedi. Idén szervezeti átalakuláson megy keresztül az egyesület, az éttermek mellett, kialakításra kerül egy, a szállodákat is tömörítő szekció, illetve oktatással, termelői és kereskedői szakemberek bevonásával létrehozzuk a különböző szakmai szekciókat / Oktatás, Termelők, Kereskedők, Média, Turizmus/

Tagéttermeink:

 • ANYUKÁM MONDTA
 • BARICSKA Csárda
 • Gusto13 Bistro és Delicate
 • ERHARDT Étterem
 • GUSTEAU Kulináris Élményműhely
 • IKON Étterem
 • JANKOVICH KÚRIA
 • KISTÜCSÖK Étterem
 • MACOK Bisztró és Borbár
 • MANDULA Étterem és Bor Bár
 • NOMÁD Hotel és Glamping
 • Palkonyha
 • ROSINANTE Étterem
 • VIATOR Apátsági Étterem és Borbár
 • WALTER Vendéglő
 • RUPRECHT LÁSZLÓ – Manga Utazó Gasztroműhely

Ki lehet a szövetség tagja?
A SVÉT jelenleg szervezeti átalakuláson megy keresztül, melyben az vidéki minőségi gasztronómiát képviselő éttermek mellett, terveink szerint a minőségi hazai alapanyagot előállító termelők, az oktatás és a séfek is fontos szerepet kapnak. A termelők piacra jutásával kezdtük, ezzel kapcsolatos tevékenységeink köre folyamatosan bővül.

Fontosnak tartjuk, és kritériumként fogalmazzuk meg, hogy a tagéttermek 5 éven belül 70 %-ban hazai minőségi alapanyagot előállító termelők termékeit kell, hogy használják konyhájukban.

Melyek a legjelentősebb megoldásra váró problémák a szövetség munkájában (rövid felsorolás)?
Az egyesület működési költségeinek finanszírozása.

Mely eredményeitekre vagytok a legbüszkébbek?
Büszkék vagyunk arra, hogy tagéttermeinket Magyarország legjobb vidéki éttermeiként tartják számon.

A SVÉT a vidéki termelők bevonásával, kiváló minőségű hazai alapanyagok használatával, magas szintű szakmai háttérrel, egy – a vidéki gasztronómia több területét – átfogó szervezetté vált, mely tevékenységeivel: a tagéttermek közreműködésével, a rendezvényekkel, a képzéssel és oktatással széles körben képes bemutatni a hazai vidéki gasztronómiát és vendéglátást, ezzel együtt a vidéki Magyarország látnivalóit.

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik leglátogatottabb és szakmai szempontból is kimagasló gasztronómiai rendezvényét a SVÉT rendezi meg minden év szeptemberében.

Jelentős eredményként értékeljük, hogy tevékenységünkkel élen járunk a magyar termelők és hazai éttermek összekapcsolódásában, melynek első felütése az ez év márciusban megrendezett szakmai konferencia volt a SVÉT és a Magyar Konyha szervezésében.

Van-e olyan esemény, amelyet a nagyközönség is látogathat?
Minden évben megrendezésre kerül egy országosan kiemelt, egész napos rendezvény, mely mindig egy tagétterem saját településén valósul meg. Ezen a rendezvényen valamennyi tag részt vesz, és további aspiráns éttermeket is invitálunk, hogy ismerjék meg a „SVÉT-életérzést”.

A rendezvény jelentős turisztikai hatással is bír, hiszen a már több ezer SVÉT fesztiválra látogató érdeklődő felfedezheti Magyarország turisztikai látványosságait, környezetét. Ugyanis az összejövetelek ott kerülnek megrendezésre, ahol a tagéttermek működnek (Mád, Veszprém, Pannonhalma, Debrecen, Perbál, Szigetmonostor, Mád, Villány, Noszvaj, Sopron, Eger, Balatonszemes, Palkonya, Rácalmás, Balatonfüred, Encs). A rendezvényen való részvétellel a település és környező települések szálláshely iránti igénye is jelentős. Programjaink célcsoportja elsősorban 30 – 50 év közötti lakosság, mely érdeklődik a minőségi konyha és innovatív konyhatechnológia iránt.

Publikus e-mail címe a szövetségnek:
info@svet.hu

Close