Újabb jó évre számítanak az utazási irodák 2018-ban

Beutaztatás és kiutaztatás terén is az utazási kedv és a turisták számának növekedésére lehet számítani 2018-ban – tájékoztatott a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke, dr. Erdei Bálint a tagjai körében végzett felmérésről. A MUISZ tagjai éves szinten 170 milliárd forintos utazási irodai forgalmat bonyolítanak, amely a magyarországi szervezett turizmus 82 százaléka. A közel 200 tagú (155 rendes tag, 42 rendkívüli tag) szövetségben beutaztatással, kiutaztatással és utazásközvetítéssel foglalkozó, vagy több esetben mindhárom tevékenységet végző társaságok vannak. A 2017-ben sikeres évet záró utaztatók optimistán tekintenek az idei évre is.

1. Beszédes adatok
A felmérés alapján jól látszik, hogy a hazai utazási irodai szektor legtöbb szereplője az előző évhez képest 2017-ben több mint 5 százalékos emelkedésről számolt be. A növekedés mindenképpen biztató, mindazonáltal a MUISZ elnöke kiemelte, hogy a turizmus egy rendkívül érzékeny iparág, amely különösen kiszolgáltatott a természeti viszontagságoknak, valamint a világgazdasági és világpolitikai történéseknek.

2. A magyarországi beutaztatás főbb tendenciái
Magyarország, különösen Budapest, az utóbbi években rendkívül népszerű mind az egyéni, mind a csoporttal, szervezetten érkező turisták körében. A MUISZ beutaztatással foglalkozó tagjai számára a felmérés szerint kiemelt cél a magas költésű, a színvonalas kulturális programok, és az igényes gasztronómia iránt érdeklődő egyéni utazók és turistacsoportok Magyarországra csábítása és minél hosszabb idejű tartózkodása. Fontos beutazó kör a külföldről üzleti céllal érkezők, valamint rendezvényeken és konferenciákon részt vevők csoportja.
A legfontosabb küldőországok: Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, valamint az Egyesült Államok, de egyre több távol-keleti (elsősorban kínai) és indiai utazó látogat Magyarországra.

A növekedés is jól mutatja a turizmus kiemelkedő nemzetgazdasági szerepét. Az ebből származó bevételekből lehetőség nyílik fejlesztésekre, például városfejlesztésre, közösségi terek megújítására, helyi vállalkozások bevételeinek növelésére stb. Éppen ezért a MUISZ hasonlóan fontosnak tartja Budapesten is felhívni a lakosság figyelmét a turizmus jelentőségére és pozitív hatásaira!

3. Külföldi utazások szabadidős céllal
Változatlanul a tengerparti üdülések (főként családi nyaralások), a kulturális körutazások, a tengeri hajóutak és a városlátogatások a legnépszerűbbek.

A nyári szezonban legkeresettebb célországok : Horvátország, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Bulgária. 2017-ben ismét egyre többen keresték Törökországot és Egyiptomot, amely országok népszerűsége a 2018. évi előfoglalások alapján várhatóan tovább növekszik.

A téli egzotikus utazások esetében a folyamatosan népszerű Bali, Dominikai Köztársaság, Thaiföld és a Maldív-szigetek mellett egyre többen mennek Dubajba.

A kulturális körutazások sorában változatlanul népszerűek az európai országok (Franciaország, Portugália, Spanyolország), a kicsit távolabbiak közül kiemelkedik Izrael, míg a tengerentúli kulturális körutazások népszerű célpontjai az Amerikai Egyesült Államok, Közép- és Dél-Amerika (Mexikó, Argentína, Brazília és Peru), valamint Ázsia (akár több országot magukban foglaló utak, például Vietnam–Kambodzsa–Laosz).
Évről évre nő a tengeri hajóutak népszerűsége is.

A városlátogatások főként európai fővárosokat vagy nagyobb városokat céloznak; népszerű London, Párizs, Barcelona, Lisszabon, de városlátogató céllal is mind többen repülnek Dubajba.

Évente mintegy egymillió utazó veszi igénybe utazási irodák szolgáltatásait Magyarországon. Az utazók számára kiemelkedően fontos az utazási irodák által nyújtott biztonság: a szaktudás és tapasztalat, az előzetesen biztosított széles körű információk, a hazai, magyar nyelvű ügyintézés és szerződés, illetve, hogy legyen kihez fordulni, ha bármilyen nem várt esemény történik. Különösen sokan fordulnak utazási irodákhoz távoli, egzotikus úti célok vagy olyan országokba történő utazások esetében, ahová önállóan nem, vagy csak nehezen lehet megszervezni az utazást.

4. Jogszabályi szigorítások 2018-ban
Egy európai uniós irányelv alapján 2018. július 1-jétől új kormányrendelet lép hatályba az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről. A MUISZ véleménye szerint e változásoknak köszönhetően tovább fog nőni az utazási irodákat választó utazók száma. Ugyanis az utazási irodák termékeit választó utazók az eddigieknél is nagyobb védelmet és biztonságot élveznek majd utazásuk során, és az előírások alapján pontosabb tájékoztatást kapnak, így tudatos döntést tudnak majd hozni, hogy a biztonságosabb utazási csomagokat vagy a kisebb védelmet biztosító ún. utazási szolgáltatásegyütteseket vásárolják meg.

5. Teljes részvételi díjak megjelenítése
A MUISZ kezdeményezte a jogalkotóknál a bruttó (teljes árat megjelenítő) részvételi díj megjelenítésének kötelezővé tételét, vagyis egy adott utazáshoz kapcsolódó valamennyi díj, illeték és járulékos költség egy összegben történő publikálását.
Ez lehetővé tenné az utazók számára, hogy az utazási csomagok kiválasztása előtt minél egyszerűbben tájékozódhassanak, és ne érje őket kellemetlen meglepetés olyan költségek miatt, amelyekre nem számítottak.