Rendhagyó lesz a CheckINN közönségszavazása

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli körülmények miatt az eddigiektől eltérő módon rendezik meg a CheckINN 2020-as Turisztikai Innovációs Versenyének közönségszavazását. A díjra jelölt négy csapat közül a turizmus neves szakemberei jelölik ki a végső győztest.

Idén februárban zárult le a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny 2020. évi fordulója. Bár a körülmények nem tették lehetővé, hogy a 2019-es évhez hasonlóan a nyertesek élő díjátadó esemény keretében részesülhessenek az elismerésekben, a CheckINN idei győztesei egy forgatáson vehettek részt, amelyen többek között interjút is készítettek a csapatokkal a díjaik átvétele mellett.

A verseny nagyon szorosnak bizonyult, három kategóriában végül négy projekt nyerhette el az első helyezést:

Az Aktív turizmus kategóriájában megosztott első helyet ért el a Városligeti Csónakázótavat kreatívan felhasználni kívánó VíziMozi (Horváth Regina, Klisóczki Fanni, Nagy Simon), valamint a turisztikai szolgáltatókat és fogyasztókat egy innovatív platformon összekötni kívánó Már Minálunk (Posta Donát, Gyimesi Soma, Koór Levente) csapata.

A Szállodaipar-vendéglátás kategóriát a MultiKulti (Kucsera Melitta, Fábián Nikolett, Nguyen Dóra) nyerte Budapest-fókuszú webalkalmazás ötletükkel, a Gyógy- és wellnessfürdő kategóriában pedig a RoomSpa (Kiss Dorottya Tünde, Zsámboki Nikolett, Fülöp Réka) győzedelmeskedett a szállodák wellness-szolgáltatását megreformálni célzó projektjükkel.

Az első helyezettek mellett – a 2019-es kiíráshoz hasonlóan – a 2020-as Turisztikai Innovációs Verseny kapcsán is indul közönségszavazás, a korábbitól azonban eltérő módon.

A koronavírus-járvány következtében kialakult egészségügyi helyzet és az elmaradt személyes díjátadó a közönségszavazást is az online térbe emelte, így a most jelölt négy csapat projektjei közül már ilyen módon fog kikerülni a különdíj szerencsés gazdája. A szavazás „közönsége” is változni fog: ezúttal közel hetven, a turizmusban jártas szakember fog dönteni arról, hogy ki részesülhet értékes nyereményekben, amit a csapatok versenyre leadott pitch videóinak megtekintése és értékelése után tehetnek meg. A szóban forgó négy csapatot a Pooli, a Wayfarers, a FRANBO és a Hontekergő alkotják.

Az áramtermelő biciklitől a hulladékgyűjtő medencéig

A Budapesti Corvinus Egyetemről érkező FRANBO (Teker Franciska, Lóránth Boglárka, Sábián Anna) a Szállodaipar-vendéglátás kategóriában indul a közönségszavazáson. Ötletük alapján elektromos áramot termelő bicikliket szeretnének szállodák integrálni a fenntarthatóság jegyében.

A szintén corvinusos Hontekergő (Sipos Borbála Ágnes, Brándisz Ádám, Örsi Zsanett Nikolett) az Aktív turizmus kategóriájában pályázott, projektjük pedig egy hazai túraapplikáció köré épül fel, amely történetekkel tarkított útvonalakat kínál.

A Széchenyi István egyetemről érkező Wayfarers (Istenes Ramóna, Horváth Petra Evelin, Nagy Dominika Andrea) szintén az Aktív turizmus kategóriában indult, koncepciójuk, amelyet TourBIKE-nak neveztek el, egy kölcsönözhető kerékpárrendszert foglal magában turisták részére, kiegészítő applikációval, kedvezményekkel és útvonalakkal.

A Pooli csapata (Fodor Péter Kristóf, Madarász Laura, Kiss Evelin) a Miskolci Egyetem hallgatóiból áll, ők a Gyógy- és wellnessfürdő kategóriában indultak, és egy olyan vízben lebegő úszómedence-szigetet hoznának létre, ami kiszűrné a vízben található hulladékot, amit a későbbiekben újra fel lehetne használni.

A közönségszavazás május 3-án veszi kezdetét és egészen május 31. éjfélig tart majd. A győztes kilétére pedig várhatóan június 10-e előtt derül fény – tájékoztatott a CheckINN szervezőcsapata.