Továbbképzés: A folyamatos önfejlesztés lehetősége

A turizmus ma 368 ezer embernek ad munkát, a részmunkaidőben foglalkoztatottakkal együtt 412 ezer fő dolgozik a turizmusban és a turizmushoz kapcsolódó ágazatokban. Ezzel a turisztika az összes foglalkoztatott körülbelül 9 százalékát adja.

A turizmusban is igaz az, ami minden más területen: a korábban megszerzett tudás veszít értékéből, az állandó változásokhoz való alkalmazkodási képessége feltételezi a rendszeres továbbképzést, a folyamatos HR-fejlesztést. Hiányzik ma egy olyan, a turisztikai szektorra specializálódott továbbképző platform, amely gyorsan, rugalmasan képes kielégíteni a teljes szektor továbbképzési, átképzési igényeit. El kell érnünk a vidéken foglalkoztatottakat is.

A turisztikai szolgáltatók munkaszervezési, időbeosztási rendjének kevéssé felelnek meg az iskolarendszerű képzések, hasznosabbak a rövid ciklusú, adott esetben önálló tanulásra épülő programok, illetve a szezonális ingadozások által meghatározott, munkacsúcsokon kívüli időszakokra rugalmasabban beosztható képzési tevékenységek. A képzési programok segítségével a „holt szezonban” is leköthető az alkalmazottak kapacitása, így (ott, ahol nem 365 napos a működés) nem kell őket elbocsátani a munkacsúcsok után, és nem kell új munkatársakat keresni a helyükre a következő szezon indulására.

Célunk korszerű felnőttképzési, illetve továbbképzési programok, tréningek kifejlesztésének ösztönzése, amelyek révén a turisztikai szektor szereplői részére folyamatos önfejlesztési lehetőség válik biztosítottá korszerű tartalommal és innovatív módszerekkel.

A Magyar Turisztikai Szövetség létrehozza a magyar turisztikai szakmai szervezetek közös felnőttképzési portfólióját, és korszerű tanulási környezettel, illetve rugalmas tanulásszervezési módszerekkel segít mindenkit, aki motivált a tudása fejlesztésére.