Czene Attila

Czene Attila: Világszínvonalú sporteseményeket itthoni környezetben!

Interjúsorozatunkban a Magyar Turisztikai Szövetség kurátorai válaszolnak kérdéseinkre. Válaszaikból, reményeink szerint, kirajzolódik, mit várhat a turisztikai szakma a „szövetségek szövetségének” megalakulásától, a legnagyobb befolyással bíró szakemberek összefogásától.

Ezúttal Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke válaszol kérdéseinkre.

Mit vár 2018-tól a saját szakterületén?

Mint a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, jómagam azt várom, hogy egyre többen lesznek, akik felismerik a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát, ezáltal még több eseményen és helyszínen vesznek majd részt különböző hazai rendezésű sportrendezvényeken. A sport és a szabadidősport sok résztvevőt vonz számos helyszínre szerte a világon, beszéljünk profi vagy amatőr sportolókról, családtagjaikról vagy a szurkolók tömegeiről.

Nem véletlen, hogy sokan Magyarországon a mai napig tömegsportot emlegetnek a szabadidősport kapcsán. Az olyan tömegsportrendezvények, mint a maratoni futóversenyek vagy a méltán híres Balaton-átúszás, olyan komoly presztízsértékkel bírnak az ország számára, amelynek hatásai leginkább a hazai turizmusban jelentkeznek. Ezrek érkeznek Magyarországra kizárólag az ilyen és ehhez hasonló események alkalmával. Példaként említeném a szívemhez közel álló, 2017-ben megrendezett budapesti vizes világbajnokságot, ahol a megannyi fantasztikus élversenyző híresség – akik önmagukban is vonzották a nézők sokaságát – mellett részt vett és hazánkba utazott több mint nyolcezer külföldi szabadidő-sportoló (és kísérői), hogy elindulhasson a világ harmadik legnagyobb sporteseményének masters világbajnokságán. A hazai sportvezetők eltökélt szándéka minél több világszínvonalú sportesemény megrendezése itthoni környezetben, ezáltal is hozzájárulva országunk imázsának növeléséhez.

Hogyan alakulhat Magyarország turizmusa 2022-ig?

Mindenképpen növekvő tendenciát tudok elképzelni és jósolni. Ahogyan említettem, a hazai sportvezetés abban érdekelt, hogy növekedjen azon rendezvények száma, amelyek komoly színvonalat képesek jelenteni legalább európai szinten. 2022-ig számos olyan hazai rendezésű világeseményt sikerült elnyerni a különböző sportszövetségeinknek, amelyek azt mutatják, hogy a magyar rendezésű helyszínek és események minősége és színvonala megfelel a nemzetközi szövetségeknek, ezáltal a nemzetközi elvárásoknak. Ez azt is jelenti egyben, hogy egy ilyen verseny alkalmával a külföldi vendégeink tesztelik a szállodai, utazási és egyéb turisztikai szolgáltatásokat. Ugyanez a növekvő szolgáltatás-színvonal kell, hogy jellemezze a turizmus többi ágazatát is. Amennyiben megfelelő ütemben történnek meg a kívánt fejlesztések – vagy például az adókedvezmények bevezetése –, akkor méltán várhatjuk, hogy fővárosunk felvegye a versenyt Prágával.

Melyek lehetnek Magyarország számára a legnagyobb kihívások, és melyek lehetnek a legfontosabb versenyelőnyök a turizmus területén?

Mindenképpen versenyképesnek kell maradnunk, főleg a saját kelet-közép-európai térségünkben, legyen szó a turizmus bármely ágazatáról. A sportturizmus mint olyan, meglepően nagy létszámot tud vonzani,  de mint minden területen, itt is nagy a konkurencia a szomszédos országokkal. Ahogyan a versenysporttal és a versenysport-rendezvényeinkkel is ki tudunk tűnni, úgy nem szabad lemaradnunk, és lépést kell tartanunk az európai színvonalú trendekkel a vízi turizmus, a kerékpárosturizmus és a gyógyturizmus területén is. Az adottságaink, azt gondolom, megvannak, sőt vannak olyan területek, ahol a világon egyedülálló lehetőségekkel rendelkezünk. Versenysportos kifejezéssel élve: ezeket a tehetségfaktorokat kell jobban kidomborítanunk és jó értelemben véve kihasználnunk ahhoz, hogy meggyőző versenyelőnyhöz jusson a magyar gazdaság a turizmuson keresztül az elkövetkező időszakban.

Mit vár a Magyar Turisztikai Szövetség színre lépésétől?

Nagyon örültem, amikor meghívást kaptam a szövetség alapító tagjai közé. Nemcsak megtiszteltetés, de egy örömteli folyamat látni egy hasonló civilszervezet születését – mint amilyen a Magyar Szabadidősport Szövetség is –, és részt venni kezdetektől a munkában. A Magyar Turisztikai Ügynökség mostantól egy olyan érdekvédelmi civil nonprofit szervezetet tudhat maga mellett, amely – ahogyan a kollégáim is fogalmaztak – egyszerre tudja képviselni a turizmus szerteágazó területein a munkavállalók és a munkáltatók vagy vállalkozók, vállalkozások érdekeit. Egyfajta katalizátor és ernyőszervezet szerepet tud betölteni egyszerre, miközben a mindenki által sulykolt és fontosnak tartott minőségbiztosítási rendszereket koordináló egységként működik.

Ezenfelül természetesen mindannyian azt is várjuk és reméljük,  hogy ez a szervezet lesz a turizmus területén az, amely a különböző képzések finanszírozása, jó gyakorlatok bevezetése mellett képes lesz a statisztikai adatok felhasználásával iránymutatást adni az ágazati szereplőknek, és nem utolsósorban financiális bázist tud teremteni pályázati úton a turizmusban tevékenykedő szervezeteknek.