Magyarországi gyógyszállodák – jelentős tartalékokkal

Magyarország turizmusában – különösen vidéken – jelentős szerepe van a gyógyturizmusnak, aminek alapja hazánk gyógy- és termálvizekben való gazdagsága és a belföldi mellett az erős nemzetközi kereslet jelenléte.

Ez megmutatkozik abban, hogy 2017-ben – országos szinten – az ÁNTSZ által törzskönyvezett,  gyógyszállodának minősített közel 40 szállodában levő 5600 szoba a hazai szállodai kapacitás (57 000 szoba) nem egészen 10 százalékát tette ki, ugyanakkor a gyógyhotelekben az országos szállodai vendégéjszakáknak (22 376 ezer) több mint 11 százaléka (2546 ezer) realizálódott.

A gyógyturizmus jellegzetessége, hogy a kereslet kevésbé szezonális, ennek is tulajdonítható, hogy a múlt évben a gyógyszállodák éves kihasználtsága 67,6 százalék volt, szemben az országos átlag 59,6 százalékkal. A kereslet további jellegzetessége, hogy kevésbé kitett az egyéb külső hatásoknak, így a gazdasági konjunktúra alakulásának, hiszen a vendégkör gyógyulási és rekreációs igénye folyamatos.

A 2017. évi számokat és a szállodák teljesítményét vizsgálva továbbá azt látjuk, hogy ugyan az ilyen típusú hotelekben elért 18 720 forint bruttó átlag szobaár elmarad az országos átlagtól (20 082 forint), azonban a magasabb éves kihasználtságnak köszönhetően a múlt évi bruttó 12 664 forint RevPAR 9,5 százalékkal felülmúlja az összes magyarországi hotel 11 960 forintos átlagát.

A döntően gyógyhelyeinken – Hévíz, Bükfürdő, Harkány, Sárvár, Gyula, Hajdúszoboszló stb. – működő gyógyhoteleknek különösen nagy szerepe van a helyi gazdaság élénkítésében, munkahelyek teremtésében és megtartásában.

A küldőpiacokat közelebbről vizsgálva az látható, hogy a termék továbbra is népszerű a hagyományosnak számító német piacon, növekvő tendenciát mutat azonban Izrael és Csehország.  Az elmúlt évtizedben a legnagyobb növekedés az orosz és a FÁK-országok piacáról valósult meg, új, fiatalabb vendégkört emelve be a gyógyszállodák fogyasztási piacára átlagon felüli költési és tartózkodási idő (éjszaka) mutatókkal. A német vendégéjszakaszám hosszú ideje tartó visszaesése megállt, jelentős forrásokat kell fordítani a magyar gyógyterméket jól ismerő német piac további visszaépítésére.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) további tartalékokat lát a szegmensben, ezért 2018 májusában az érintett szállodák bevonásával munkacsoportot hozott létre a gyógyszállodák piaci bővülésének segítésére, amely a gyógytelepüléseken működő TDM-szervezetek bevonásával, értékesítési és marketingszempontok szerint kidolgozott munkaanyagot állít össze és juttat el a Magyar Turisztikai Ügynökség számára, speciálisan a gyógyszállodák vendégkörének igényeit és a távlati piacépítést célul kitűzve.

Az MSZÉSZ gyógyszálloda tagjai jelentős felújításokat, bővítéseket és az alapszolgáltatás újrafogalmazását hajtották végre az elmúlt években, de a termék európai versenyképességéhez elengedhetetlen lesz, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Programban való részvétel és a szállodák további megújítása.