Ruprecht László

Ruprecht László: Folyamatos fejlődés a turizmusban és a vendéglátásban

Interjúsorozatunkban a Magyar Turisztikai Szövetség kurátorai válaszolnak kérdéseinkre. Válaszaikból, reményeink szerint, kirajzolódik, mit várhat a turisztikai szakma a „szövetségek szövetségének” megalakulásától, a legnagyobb befolyással bíró szakemberek összefogásától.

Ezúttal Ruprecht Lászlót, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökét kérdeztük.

Mit vár 2018-ban a saját szakterületén?

A turizmus, illetve a vendéglátás folyamatos fejlődésen megy keresztül. Sok pénz kerül vissza az ágazatba, ennek következtében a szállások, szolgáltatások terén, valamint az éttermeknél is minőségi javulás tapasztalható. A pozitív gazdasági környezet bizakodással tölt el, és azt várom, hogy ez a folyamat 2018-ban is így alakuljon.

Hogyan alakulhat Magyarország turizmusa 2020-ig?

Szerintem a fejlesztések, az ország pozitív gasztronómiai, illetve turisztikai megítélése lehetővé teszi, hogy a belföldi turizmus még erősebbé váljon, de a hazánkba látogató külföldi vendégek minőségi összetétele is fejlődést fog mutatni.

Melyek lehetnek a magyar turizmus számára a legnagyobb kihívások, és mik lehetnek a legfontosabb versenyelőnyeink?

A legnagyobb kihívásokat kettéválasztanám. Az első a minőségi turizmus működtetésének alappillére, mégpedig az ágazatban a megfelelő szakemberek megtartása és képzése piacképes bérekkel, folyamatos életpálya-modellek biztosításával. A második pedig azon lehetőségek megtalálása, amelyekkel a környező európai országokkal versenyképesen olyan kulturális, gasztronómiai, illetve egyéb, turisztikai szempontból széles látogatói létszámot biztosító eseményeket tudunk nyújtani, amik lehetővé teszik a fejlődést, valamint a szinten tartást az ágazatban.

Versenyelőnyként elsősorban a biztonságot emelném ki, emellett borkultúránkat, a széles körű szórakozási lehetőségeket. Továbbá a vidéki turizmusban látok sok kiaknázatlan potenciált, amelynek a megerősítése tovább színesítené a lehetőségeinket a piacon.

Mit vár a Magyar Turisztikai Szövetség színre lépésétől?

A Szövetség a szakma minden szegmensét lefedi, és olyan párbeszédet biztosít, amely lehetővé teszi egy átfogó, az országot lefedő turisztikai koncepció kidolgozását és megvalósítását.