Veszprémi vállalkozás kapta a Magyar Turisztikai Szövetség különdíját

Különdíjat nyert a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség idén Zöldben utazunk címet viselő CheckINN GREEN pályázatán a Túrajó sétákat szervező vállalkozás, méghozzá a Bögretúr elnevezésű kezdeményezésével és az arra épülő városnéző sétákkal.

Járnak a bögrék kézről kézre címmel nemrégiben és a program indulásakor, azaz két éve is írtunk már a Bögretúrról. A lényege, hogy a kávézókban, a bárokban elvitelre kapható italokat papír és műanyag sétálópoharak helyett kérhetjük porcelánbögrékbe is, amelyeket felajánlások révén gyűjtöttek a szervezők. Népszerűek az egyszer használatos poharakat kiváltó, használatuk visszaszorítását segítő közös bögrék, jó lenne, ha többen ismernék ezt a veszprémi környezetbarát kezdeményezést és több vendéglátóhely csatlakozna a rendszerhez. Ezt most a különdíj is segíti.

A Bögretúr egy zöldmegoldás. Ötletgazdája Raffai Csilla, a Túrajó séták szervezője. Az idegenvezetés, a városnéző séták mellett ugyanis környezetvédelmi szemléletformálással is foglalkozik. Az akciót 2018. szeptember 20-án, a takarítási világnap alkalmából indították útjára. Először összegyűjtötték a 2-2,5 decis porcelánbögréket. Bárki adhatott le olyat, amit otthon nem használt. A bögrék azóta körforgásban vannak. Népszerűek, főleg a veszprémi egyetemisták körében. Turisták is szívesen használják ezeket, a Bögre és Te-a Jókai utcán című városnéző sétához például teával töltik tele. A bögréket mindenhol elmossák, így csak tisztán kaphatjuk meg őket, bár néhol a kirakatban is látunk néhányat a dekoráció részeként.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) CheckINN GREEN pályázatát a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára hirdették meg. Idén a Zöldben utazunk címet viselte, mert a koronavírus-világjárvány alatt különösen felértékelődött a zöldturizmus, a zöldszemlélet és az aktív turizmus iránti igény. Olyan már működő vagy fejlesztés alatt álló környezettudatos projektekkel lehetett nevezni, amelyek a hazai turizmus hosszú távú fenntarthatóságát célozzák. A jelentős érdeklődés és a benyújtott ötletek magas színvonala miatt a zsűri idén egy egymillió forintos különdíjról is döntött. A díjjal egy olyan innovatív, ötletes kezdeményezést ismertek el, amely egyszerűen, nagyobb közösség bevonásával népszerűsíti a fenntartható turizmust és a környezettudatos gondolkodást. Ennek a nyertese a Veszprém megyében a Túrajó városnéző és vidékjáró sétákat szervező vállalkozás Bögretúr programja és az abból kinövő Bögre és Te-a elnevezésű sétái.

– Nagy öröm, hogy a második CheckINN pályázaton, amire először neveztünk be, rögtön nyertünk is, méghozzá különdíjat. Egyszerűnek és újszerűnek ítélték ezt a sajátos veszprémi civil kezdeményezést. Ugyan a Bögretúr a rendezvénytilalom, a vendéglátóhelyek működésének korlátozása miatt épp nem időszerű, de remélem, minél többen értesülnek róla és amint lehet, kipróbálják. A kezdetek óta nemcsak veszprémi kávézók vesznek részt benne, hanem rögtön csatlakozott hozzá például az örvényesi Balaton bár is, és kiterjeszthető további településekre is. Fontos, hogy a részt vevő vendéglátóhelyek hálózatban működnek. Az egyik helyen kapott bögrével, a benne lévő italt elfogyasztva átsétálhatunk egy másikhoz, és ott leadhatjuk. Vagy csak pár utcát megnézve visszamehetünk vele oda, ahol felvettük. Kényelmesen andalogva csodálhatjuk meg közben az épületeket, jobban megismerhetjük környezetünket. Kezdeményezésünk a lassulásról is szól, a magunkra, családtagjainkra figyelésről. Igyekszünk fejleszteni. Kedvezményeket is hirdethetnek a bárok ehhez kapcsolódva, hogy minél többeknek legyen kedve a Bögretúrhoz. Célunk a szemléletformálás, hogy sokan tudják, nemcsak egyszer használatos műanyagokat, hanem mást is választhatnak, változtathatnak szokásaikon – mondta el Raffai Csilla, aki több turisztikai-környezetvédelmi tudományos publikációt írt, egyetemen is ennek jegyében tanít, rendezvényeket a zöldítés keretében szervez.

A Bögretúr programról bővebb információt az info@turajo.hu e-mail-címen kérhetnek azok is, akik csatlakoznának a hálózathoz. A CheckINN GREEN pályázaton idén a zsűri döntése alapján a fődíjat a patcai Katica Tanya Élményközpont kapta, amely a Zselicben található. A turisztikai koncepciót úgy álmodták meg, hogy élményközpontú, a természetközeli és a hagyományos életmódot felelevenítő, az aktív pihenést elősegítő szolgáltatóként legyenek jelen a piacon. Csak olyan attrakciókat fejlesztenek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, akkor azt saját maguk állítják elő megújuló forrásból.

Forrás: veol.hu