A farm, ahol élünk

CheckINN Green 2. rész

A CheckINN Green pályázatot a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára hívta életre a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A széles körű hazai jó gyakorlatokat cikksorozatban mutatjuk be.

Az idei év sok tekintetben más volt, mint a többi, a koronavírus-világjárvány alatt különösen felértékelődött a zöldturizmus, a zöldszemlélet és az aktív turizmus iránti igény. Sorozatunk második részében három olyan vállalkozást mutatunk be röviden, amelyek kiszakítanak minket a klasszikus városi nyüzsgésből és megmutatják a vidéki élet szépségeit, mindezt persze fenntartható formában.

A Katica tanya, az ökoSmart és a Robirtok egy szippantásnyi csend és friss levegő.

Ki ne ábrándozott volna róla, hogy maga mögött hagyja a benzingőzös városi utcákat, a poros levegőt, a zajos, forgalmas hétköznapokat és elmerül a vidék nyugalmában, egy tanyán, egy erdei kunyhóban, egy vízparti birtokon élvezni a madarak énekét, hallgatni az esőt, és a feszült kapkodást ráérős önmegvalósításra cserélni. Volt a 90-es években egy kultikus amerikai sorozat, „A farm, ahol élünk”, amely a magyar kereskedelmi televíziózás hajnalán szinte szóról szóra visszaadta a nézőknek a fenti életérzést. Senki sem sietett sehová, a kemencéből sült házi kenyér illata áradt, a frissen fejt kecsketej pedig minden bánatra gyógyír volt. Azóta a világ csak még tempósabb, információban dúsabb és sűrűbb lett, így talán jobban vágyunk a vidék békéjére, mint valaha. A következő három vállalkozás mindannyiunkat arra biztat, lépjünk ki a mókuskerékből és egy kis időre kóstoljunk bele abba a hőn áhított életvitelbe, amelynek önfeledt nyugalmát a képernyőn keresztül úgy irigyeltük.

Mesés tanyavilág, hagyományőrző aktivitások

Az év 310 napján várják vendégeiket 13 hektárnyi területükön – Fotó: Katica Tanya

Katica Tanya Élményközpont több mint száz kül- és beltéri játszóalkalmatosságot, harmincféle háziállatot, több, hazánkban egyedülálló attrakciót és hagyományőrző aktivitások tucatjait foglalja magába. Az év 310 napján várják vendégeiket 13 hektárnyi területükön több mint 4000 négyzetméter épülettel, amelyből 1500 négyzetméter fűtött. Turistaházaikban, faházikóikban és családi apartmanjaikban összesen 200 vendégággyal rendelkeznek. A mesés tanyavilág és a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseik idén CheckINN Green fődíjat érdemeltek.

Technológiai szempontból folyamatosan követik a fejlesztéseket, szinte mindenhol LED-világítást, a konyhánkban indukciós eszközöket használnak. Az épületeik hőháztartását modern rendszerekkel felügyelik, az utóbbi 2 év fejlesztésiben pedig a hőszivattyús fűtést alkalmazták. Mint mondják, a siker kulcsa az odafigyelés. A vendégre és a környezetünkre. Azontúl, hogy a vendégek visszajelzései kiemelt fontosságúak, számos intézkedést hoztak a környezettudatosság jegyében. A Katica Tanyán nem használnak gázt. Energiagazdálkodásuk szigorú alapelv mentén valósul meg: csak olyan attrakciót fejlesztenek, amely nem fogyaszt energiát, vagy ha mégis, a szükséges energiát saját maguk állítják elő megújuló forrásból. 2017 nyara óta 100 százalékban megújuló forrásból képesek előteremteni a működésükhöz szükséges energiát. Az azóta történt fejlesztéseik energiaszükségletét is további megújuló energiatermelő berendezésekkel fedezik. Az energiaigényük hőenergia, elektromos áram és minimális fosszilis energiamixből áll, amely éves szinten mintegy 450 megawattórát tesz ki. Az épületeiket passzív ház jelleggel építik, igaz a beruházás költsége így magasabb, ám az üzemeltetés – amelynek jelentős része a hűtés-fűtés – minimális.

Számukra a környezetünkkel való összhang elsődleges, azaz mindent megtesznek az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért. Valamennyi beruházási, fejlesztési döntésük meghozatalakor két egyenlő súlyú faktort vesznek figyelembe: a vendégélmény értékét profitábilisan növelje (családi vállalkozásként saját profitjukból tudnak fejleszteni), illetve a fejlesztés társadalmi értéket képviseljen, amelynek hangsúlyos eleme a környezetünkkel való szinergia és harmónia.

Permakultúrás gazdaság

A permakultúrás gazdaságban termesztett növényeket csepegtetve öntözik – Fotó: ökoSmart

Az ökoSmart projekt keretében eredeti állapotúra újítanak fel, rendeznek be és tájházként üzemeltetnek egy 1884-ben épült egyedülálló, közművek nélküli kiskunsági parasztházat. A tanyát körülölelő 4,2 hektáros területen egy működő permakultúrás gazdaságot alakítanak ki, amelyben szakemberek segítségével folyamatosan kutatják és alkalmazzák mind a már létező, mind pedig az újonnan kidolgozott ökológiai és agrár-erdészeti módszereket.

A projekt célja megőrizni és a jelen, valamint az utókor számára bemutatni egy 19. századi alföldi magyar tanya képét és annak életét, továbbá a pihenés és szórakozás mellett közelről láttatni elődeink természetközeli életmódját úgy, hogy eközben felhívják a figyelmet a napjainkban is alkalmazható, fenntartható, a környezetünket nem károsító, szemétmentes életmód lehetőségeire. A vendéglátó egységek áramellátását sziget üzemű napelemekkel és akkumulátorokkal oldják meg. Az elektromos fogyasztók kizárólag energiatakarékos, lehetőség szerint saját akkumulátorral rendelkező eszközök. Csak a feltétlenül szükséges berendezéseket telepítik a vendégházakba. Az áramot szolgáltató napelemek a kiszolgáló építmények tetején kerülnek elhelyezésre. A vízellátás is természetbarát módon történik. A tanya fúrt kútjából és az esővíz összegyűjtéséből származó víz egy emelt víztartályba kerül. A kútból a szükséges vízmennyiséget napelemes, illetve szélenergiával működő szivattyú emeli a magasba. A szükséges víznyomást az emelt tartályokban tárolt víz helyzeti energiája biztosítja. Hasonló tartályokkal oldják meg a permakultúrás gazdaságban termesztett növények csepegtető öntözését is. A vendégházakban a tisztálkodást víztakarékos, vízforgatóval ellátott zuhanyozókkal oldják meg. Ezekkel a berendezésekkel adott tusoláskor a fürdővíz megszűrve újra és újra felhasználható, majd a tisztálkodást követően a helyi gyökérzónás szennyvíztisztítóba kerül.

Családi birtok és élményközpont

A birtokon vezetett program keretében ismerkedhetünk meg az állatokkal, részt vehetünk a gondozásukban, etetésükben – Fotó: RoBirtok

RoBirtokot a Vác melletti Kosd településen hozták létre, ma már egy családi birtok és élményközpont, ahol a vidéki élet előnyeivel ismertetik meg a családokat. Szeretnék bemutatni, hogy a lelki egyensúlynak jót tesz a lassabb élettempó, a családi kapcsolatok pedig felértékelődnek.

Az önellátó gazdálkodás, a magyar hagyományok ápolása, a falusi vendégasztalon kínált ételek és sütemények újbóli felfedezése összekovácsolja a családokat. Céljuk az, hogy a családjuk példája alapján mások is felfedezzék a szabadban eltöltött idő értékét és kedvet csináljanak nekik a vidéki élethez. Mint mondják, a RoBirtok olyan hely, ahol kicsik és nagyok a kikapcsolódás mellett észrevétlenül olyan ismeretekre tesznek szert, ami a szülőkben nosztalgiát ébreszt, a gyermekekben pedig kíváncsiságot.

A birtokon olyan rendszert alakítottak ki, amelyből a gyerekek megismerhetik a felelős állattartást, hogy az asztalra kerülő ételért mennyit kell dolgozni. Fontosnak tartják a gasztronómiai hagyományok megőrzését és ápolását, emellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktató jellegű tevékenységekre is, például közös sajtkészítés. A szemléletformálás és az edukatív célok mellett ugyanakkor figyelnek arra is, hogy olyan programokat nyújtsanak a hozzájuk látogatók számára, amelyekben az egész család kikapcsolódhat.

A birtokon vezetett program keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a tehénfejéssel, bemehetnek minden állathoz, a családjukkal, munkatársaikkal együtt részt vehetnek a gondozásukban, etetésükben.

A látogatást minden területen élményszerűvé teszik. A bejáratnál a családok egy kvízt kapnak, amelyet a birtok megismerése után ki tudnak tölteni és hazamenetelkor a gyermekek ajándékra tudják váltani. A birtok fizetőeszköze a fa tallér, ezzel a gyermekek is tudnak gazdálkodni, ők is tudnak fizetni.