Díjazták a 2022-es CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny csapatait

Tavaly negyedik alkalommal hirdették meg a CheckINN Turisztikai Innovációs HUB zászlóshajó projektjének számító Turisztikai Innovációs Versenyt. A díjazottak február 1-jén, a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett Turizmus Évadnyitó Gálán vehették át nyereményeiket.

A CheckINN a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) 2019-ben létrehozott ernyőmárkája, Magyarország első turisztikai innovációmenedzsment platformja. Az ágazati innovációs HUB kiemelt célja az újító kezdeményezések katalizálása a hazai turizmusban.  A CheckINN egy turisztikai „think-tank”, tudásbázis, amely szorosan kapcsolódik az innovációs ökoszisztémához is, és nem titkolt célja a turizmus népszerűsítése a fiatalok körében, szakmai eseményeken és versenyeken keresztül, amivel hozzájárul a hazai turizmus fejlesztéséhez. A program kiemelt célközönsége az egyetemi hallgatók, így a most lezárult Turisztikai Innovációs Verseny is nekik szólt.

A projekt az elmúlt években nagy sikernek örvendett: az eddig több száz jelentkezőt számláló program során 54 hallgató részesült ösztöndíj-támogatásban a versenynek köszönhetően. A most véget érő megmérettetésre összesen 45, három főből álló csapat adta le pályázati ötletét. A csapatoknak kétfordulós bírálati szakaszon kellett megfelelniük: míg az első körben egy háromperces videó keretében mutatták be magukat és ötletük alapjait, addig a második körben már egy részletes üzleti stratégiával kellett megindokolniuk a projekt újszerűségét és megvalósíthatóságát. A továbbjutók és győztesek kiválasztásában ismételten egy turisztikai szakemberekből álló bírálóbizottság működött közre.

A győztesekre ezúttal is értékes nyeremények vártak, az előző években megszokott módon a Szállodaipar-vendéglátás és az Aktív turizmus kategória első helyezettjei csapatonként nettó 3 millió forint pénzdíjazásban részesültek. Az OTP Travel kiemelt stratégiai partnerségével idén bevezetett Vállalati kihívás kategória nyertesei egy négynapos, hároméjszakás európai utazást nyerhettek.

A verseny idei kiírásában különdíjakat is kisorsoltak: az Aktív turizmus kategóriában a különdíjas csapat három Fjällräven Kanken hátizsákkal gazdagodhatott a Grube Kft. felajánlásával. A Szállodaipar-vendéglátás kategória különdíjasai pedig egy belföldi, kétéjszakás szállodai tartózkodást nyertek.

Kategóriagyőztesek

Szállodaipar-vendéglátás kategóriát a Budapesti Corvinus Egyetemről érkező Budapest Újratöltve csapata (Lénárt Blanka, Mezei Virág, Szatmáry Lénárd) nyerte. Névadó koncepciójuk új távlatokat nyit a fővárosi vendéglátóegységek pohárvisszaváltó rendszereiben. Segítségével a fizikai tokeneket digitális formában tárolhatjuk, a visszaváltás pedig a poharakon elhelyezett QR-kód alapján válik felhasználó- és szolgáltatóbaráttá. A Budapest Újratöltve apró, de jelentős változtatás, aminek segítségével csökkenthető a felesleges otthoni pohárfelhalmozódás.

Az Aktív-turizmus kategóriában az AmazeME csapatának sikerült győzedelmeskednie. A Budapesti Corvinus Egyetemről és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről érkező versenyzők (Klisóczki Fanni, Nahimi Botond, Fehér Tamás) AmazeME applikációja egy adatalapú, egyéni felhasználói érdeklődést figyelembe vevő telefonos és webes alkalmazás, amellyel aktuális és személyre szabott programkínálatokat kereshetünk és állíthatunk össze akár csoportos programként is. Az AmazeME segítségével könnyen tervezhető, gyorsan elérhető opciókból válogathatunk – legyen szó kulturális, szabadtéri vagy egyéb programról.

Vállalati kihívás kategóriában a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóiból álló TourismLevelUp csapata (Molnár Fanni, Kanda Eszter, Földes Bernadett) szerzett első helyezést. Applikációjuk egy, a turizmus szakmai utánpótlásának kérdésére fókuszáló online felület, amely a továbbtanuló hallgatóknak iránymutatást, az álláskeresők számára pedig munkalehetőségek széles tárházát biztosítja. A csapat célja, hogy releváns szakmai tudással rendelkező turisztikai szakemberekkel fejlesszék Magyarország turizmusát – mindezt az oktatás révén.

Különdíjazottak

Szállodaipar-vendéglátás kategória különdíját a Széchenyi István Egyetem, Budapesti Műszaki Egyetem és Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló SIT N’ BEER csapata (Kiri HunorCsvila PéterLennert József) kapta meg. A SIT N’ BEER a vendéglátóegységek kiszolgálási folyamatát forradalmasító innovációval rukkolt elő. Ötletük lelkét egy automatizált sörcsapoló rendszer és egy hozzákapcsolt bankkártyás terminál kombinációja alkotja, amely lényegesen lecsökkenti a bárpult és az élőmunka leterheltségét. A csapat már az első prototípus tökéletesítésén dolgozik.

Szintén különdíjazásban részesült az Aktív turizmus kategóriában a Szegedi Tudományegyetemen tanuló hallgatókból álló Makóra-ma csapata (Juhász KornéliaLőrincz KataPap Erős) is. A csapat Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegve szolgálná a makói turizmus fejlődését: ötletük egy izgalmas kültéri makettparkban összpontosul, ahol Makovecz Imre meg nem épített tervei elevenednének meg a látogatók előtt – lekicsinyített formában. A kiállítással sosem látott építészeti tervek tárulnának az érdeklődők elé.

A Turizmus Évadnyitó Gáláról készült tudósításunkat itt olvashatják.