Az Év Fagylaltja verseny és a világbajnok magyar fagyi – podcast

A Év Fagylaltja vándorkupa győztese 2025-ben a dörgicsei mandulás lett. Megálmodója Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó cukrásza. A győztes, valamint Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke egy rádióműsorban beszélt az idén Hajdúszoboszlón megrendezett versenyről.

Az elmúlt években a magyar cukrászok számos rangos nemzetközi megmérettetésen szerepeltek sikeresen, a magyar cukrászat nemzetközi szinten is egyre meghatározóbb szerepet tölt be. 

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a műsorban kiemelte, az ipartestület által évről évre megrendezett Év Fagylaltja verseny és az ehhez kapcsolódó országos roadshow kiemelt szerepet játszik a hazai fagylaltkultúra erősítésében. A rendezvények célja kettős: egyrészt inspirálják a cukrászokat az innovatív, magas minőségű fagylaltok készítésére, másrészt edukálják a fogyasztókat is, hozzájárulva a tudatosabb fagylaltfogyasztási szokások kialakulásához.

Különösen büszkék lehetünk Fazekas Ádámra, aki jelenleg regnáló fagylaltvilágbajnokként a nemzetközi ranglista élén áll, valamint a magyar csapatra, amely a legutóbbi Gelato World Cup versenyen bronzérmet szerzett. Az elmúlt tíz évben a magyar csapatok minden alkalommal érmekkel vagy különdíjakkal tértek haza a világversenyekről, ami jól mutatja a magyar cukrászat nemzetközi elismertségét és folyamatos fejlődését.

A hűvös édesség szerelmesei a műsort meghallgatva számos érdekességet tudhatnak meg. Kiderül többek között, hogy:

  • Mit jelent az idei verseny „100 év, 100 fagylalt” mottója?
  • Ki volt Pávai Vajna Ferenc, és milyen ízű az új kategóriaként meghirdetett „Pávai kedvence”? 
  • Melyek az idei év trendjei az alapanyagok, a fűszerek és az ízek tekintetében?
  • Mit lehet tudni az Év Fagylaltja vándorkupa győzteséről, Márton Sándorról?
  • Hol sajátította el a szakember a fagylaltkészítés alapjait, és mely európai országban képezi tovább magát? 
  • Mi ihlette a dörgicsei mandulás fagylalt megalkotását, és hogyan született meg a recept?
  • Miért tartja fontosnak, hogy a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban a Balaton-felvidéki őstermelők alapanyagait használják? 
  • Mi volt a motivációjuk az almáspite-fagylalt elkészítésekor?
  • Hozzáférhetőek-e receptjeik és az elkészítési mód más fagylaltozók számára is? 

A teljes műsort itt lehet meghallgatni, a műsorvezető Babik Edit