A Év Fagylaltja vándorkupa győztese 2025-ben a dörgicsei mandulás lett. Megálmodója Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó cukrásza. A győztes, valamint Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke egy rádióműsorban beszélt az idén Hajdúszoboszlón megrendezett versenyről.
Az elmúlt években a magyar cukrászok számos rangos nemzetközi megmérettetésen szerepeltek sikeresen, a magyar cukrászat nemzetközi szinten is egyre meghatározóbb szerepet tölt be.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a műsorban kiemelte, az ipartestület által évről évre megrendezett Év Fagylaltja verseny és az ehhez kapcsolódó országos roadshow kiemelt szerepet játszik a hazai fagylaltkultúra erősítésében. A rendezvények célja kettős: egyrészt inspirálják a cukrászokat az innovatív, magas minőségű fagylaltok készítésére, másrészt edukálják a fogyasztókat is, hozzájárulva a tudatosabb fagylaltfogyasztási szokások kialakulásához.
Különösen büszkék lehetünk Fazekas Ádámra, aki jelenleg regnáló fagylaltvilágbajnokként a nemzetközi ranglista élén áll, valamint a magyar csapatra, amely a legutóbbi Gelato World Cup versenyen bronzérmet szerzett. Az elmúlt tíz évben a magyar csapatok minden alkalommal érmekkel vagy különdíjakkal tértek haza a világversenyekről, ami jól mutatja a magyar cukrászat nemzetközi elismertségét és folyamatos fejlődését.
A hűvös édesség szerelmesei a műsort meghallgatva számos érdekességet tudhatnak meg. Kiderül többek között, hogy:
- Mit jelent az idei verseny „100 év, 100 fagylalt” mottója?
- Ki volt Pávai Vajna Ferenc, és milyen ízű az új kategóriaként meghirdetett „Pávai kedvence”?
- Melyek az idei év trendjei az alapanyagok, a fűszerek és az ízek tekintetében?
- Mit lehet tudni az Év Fagylaltja vándorkupa győzteséről, Márton Sándorról?
- Hol sajátította el a szakember a fagylaltkészítés alapjait, és mely európai országban képezi tovább magát?
- Mi ihlette a dörgicsei mandulás fagylalt megalkotását, és hogyan született meg a recept?
- Miért tartja fontosnak, hogy a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban a Balaton-felvidéki őstermelők alapanyagait használják?
- Mi volt a motivációjuk az almáspite-fagylalt elkészítésekor?
- Hozzáférhetőek-e receptjeik és az elkészítési mód más fagylaltozók számára is?
A teljes műsort itt lehet meghallgatni, a műsorvezető Babik Edit.