Hülvely István

Hülvely István: Évente 10 százalékot meghaladó növekedéssel számolhatunk

Interjúsorozatunkban a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) kurátorai válaszolnak kérdéseinkre. Válaszaikból, reményeink szerint, kirajzolódik, mit várhat a turisztikai szakma a „szövetségek szövetségének” megalakulásától, a legnagyobb befolyással bíró szakemberek összefogásától.

Ezúttal Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége választmányának és ügyvezetésének tagja, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) alelnöke válaszol kérdéseinkre

Mit vár 2018-ban a saját szakterületén?

A 2014-ben látványosan beinduló és egyre erőteljesebb keresletnövekedés áldásos hatását érezzük, nagyon jók a foglalási előrejelzések. Vidéken elsősorban a belföldi, Budapesten inkább a külföldi forgalom nő dinamikusan.  Ami feltűnő, hogy belföldről nemcsak az egyéni vendégek száma és költési hajlandósága emelkedik, hanem a rendezvény- és konferenciamegrendelések gyakorisága és volumene is.

Hogyan alakulhat Magyarország turizmusa 2020-ig?

Nem irreális, ha évente 10 százalékot meghaladó növekedéssel számolunk, feltételezve, hogy nem változnak meg a kedvező gazdasági körülmények Európában és a világban, valamint nem alakulnak ki a mait meghaladó háborús konfliktusok.

A látványos növekedéshez ugyanakkor mindenképpen szükség lesz a színvonal emelésére mind a humán erőforrás, mind a fizikai, műszaki körülmények tekintetében. A bevételek emelkedését ugyanis jelenleg nem követi a jövedelmezőség javulása, és így szinten tartásra sem lesz lehetőség, nemhogy a szolgáltatások színvonalának emelésére.

A vázolt növekedéshez elengedhetetlen lesz a szálláshelyi áfa csökkentése.

Melyek lehetnek a magyar turizmus számára a legnagyobb kihívások, és mik lehetnek a legfontosabb versenyelőnyeink?

A kihívások között első helyre kívánkozik, hogy jelenleg nem látjuk az elkerülhetetlen színvonalemelés finanszírozási hátterét. Fontos az is, hogy az állam folytassa a szürke- és feketegazdaság kifehérítését, hiszen ez a transzparensen működő többség érdeke is. Lehet, hogy sokan még megmosolyogják, de lépést kell tartanunk a hihetetlenül gyorsan változó szállodai, éttermi technológiákkal, például ezen belül a szakács-, szobapincér- és takarítórobotok térnyerésével.

Versenyelőnyeink között vigyáznunk kell, hogy az egyébként indokolt áremelések ne előzzék meg a szolgáltatási színvonal fejlesztését, és akkor továbbra is élvezhetjük a kedvező ár-érték arány biztosította vonzerőnket. Szerencsére jó néhány olyan adottságunk van, amelyet nyugodtan sorolhatunk a versenyelőnyök közé, gondolok többek között Budapest varázsára, gyógyvizeink különlegességére és bőségére, valamint a Balaton szépségére és népszerűségére, gasztronómiánk sokszínűségére és látványos fejlődésére.

Mit vár a Magyar Turisztikai Szövetség színre lépésétől?

A szövetség megalakulása esélyt ad a turisztikai ágazat stratégiai összefogására, egyfajta önkormányzati szerep felvállalására úgy, hogy a kormány tárgyalópartnereként is képviselni tudja a szakmát. Ez nem lobbizást jelent, sokkal inkább a fejlődési irányok kijelölését, valamint iránymutatást a kihívások leküzdésében.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az MTSZ azt is meg tudja mutatni a szakma szereplőinek, hogy nem várhatnak pusztán kormányzati intézkedésekre.