Sok az innovatív ötlet a turizmus megújítására

Az AR városnézéstől kezdve egészen a kontaktmentes beléptetésig érkeztek innovációk a turisztikai szektor fellendítésért indított programba, mely a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Startup Campus együttműködésével jött létre.

48 turisztikai innováció közül kerültek kiválasztásra azok a startupok, akik részt vehetnek a tízhetes üzletfejlesztési és befektetési programban.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kezdeményezésére, a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny és a Startup Campus közösen hozta létre a CheckINN Startup Programot, melynek célja a turisztikai startupok megsegítése és a koronavírus járvány hatásaira reagáló megoldások kifejlesztése.

Az inkubáció tapasztalt képző- és mentorgárdával, egyéni tanácsadással, intenzív üzleti képzéssel és befektetésre való felkészítéssel is segíti a résztvevő csapatokat, valamint a befektetésre érett startupok megszerezhetik a Startup Campus és az MFB csoporthoz tartozó Hiventures közös 20 millió forintos tőkebefektetését is.

A jelentkező csapatok között voltak egyetemi hallgatók, programozók, webfejlesztők, de érkeztek ötletek közgazdászoktól vagy akár antropológusoktól is.

A startupok innovatív megoldásokat hoztak többek közt az egészségügyi turizmus, long-haul repülés, online idegenvezetés vagy akár a kontaktmentes vendéglátás kihívásaira.

A szakmai zsűri által kiválasztott csapatok közel fele kész prototípussal kezdi az inkubációs programot. Az innovációk között olyan megoldásokat is találunk, mint az AR, azaz kiterjesztett valóságon alapuló városnézés, optimalizált repülőjegy keresés, interaktív navigálás, vagy akár az elektronikus beléptetés a kontaktmentes utazás élményéért.

Az inkubációba beválogatott csapatok június 7-én kezdhetik meg a tízhetes online üzleti képzést, amely magában foglalja a legfontosabb startup módszertanokat, csapat- és időgazdálkodási ismereteket, termékfejlesztéssel, üzleti tervvel, piacra lépési stratégiával és marketinggel kapcsolatos, elengedhetetlen tudnivalókat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala bevonásával a szellemi tulajdonról és egy innovatív termék vagy szolgáltatás piacra viteléről is tanulhatnak majd a startupok, valamint a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány partnerei is tartanak szakmai mentorálást az ötletek piaci validációjáról.

A programot szeptember elején egy Demo Day zárja, ahová a legjobb csapatok kapnak meghívást, hogy befektetők és iparági szakemberek előtt prezentálják projektjüket. Itt dől el az is, hogy kik kapják meg az induláshoz szükséges 20 millió forintos kezdőbefektetést az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor révén.

A Startup Campusról

A Startup Campus egy európai központú innovációs ügynökség és startup inkubátor. Vállalati és állami partnerei számára fejleszt és valósít meg innovációs programokat: oktatási, inkubációs, befektetési, értékesítési és külföldi piacra lépési szolgáltatásokkal segíti az innovatív projekteket ötlet fázistól a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-kig. Programjait nemzetközi csapat valósítja meg, jelenleg három országban és öt városban. A Startup Campus küldetése, hogy üzleti alapon hozzon létre a társadalom számára hasznos értékeket.

A Startup Campus küldetése, hogy üzleti alapon hozzon létre a társadalom számára hasznos értékeket.

Kapcsolattartó: Tossenberger Tamás, kommunikációs vezető, tamas.tossenberger@startupcampus.hu, +36 30 429 98 78

További részletek a Startup Campus honlapján: www.startupcampus.hu

A CheckINN Programról

A CheckINN egy olyan turisztikai innováció-menedzsment platform, melyet a turisztikai szolgáltatások minőségi megújítására kész kreatív elmék, innovatív ötletgazdák, az újító gondolatok képviselői számára hoztak létre. A CheckINN azoknak a klubja, akik a turizmus valamely területén akarnak boldogulni, valami új dolgot elindítani, és a terveikhez társakat, szakmai és üzleti partnereket, támogatókat, szponzorokat, befektetőket keresnek.

A CheckINN lehetőség a cégek, a szponzorok, a befektetők számára, hogy üzletük fejlesztéséhez megtalálják azokat a tehetséges és elhivatott szakembereket, akik a turisztikai szektorban perspektívát látnak, valamely turisztikai szegmensben keresik a kibontakozás irányait.

Bővebb információ: www.check-inn.hu

Kapcsolattartó: Ilyés Noémi, innovációs programigazgató, ilyes.noemi@check-inn.hu , +36 20 266 37 29

A Hiventuresről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealapjaként, Európai Uniós és saját forrásból támogatja a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémát, finanszírozást biztosítva az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig. Ebben a folyamatban szakmai támogatónk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A magyar vállalkozások fejlődésének tőkefinanszírozó partnereként a Hiventures küldetése, hogy új lehetőségeket teremtsen a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív startupoktól indulva, a hagyományos kis- és középvállalkozásokon át egészen a nagyvállalatok finanszírozásában egy fenntartható és versenyképes vállalkozói ökoszisztéma kialakítása érdekében Magyarországon és a régióban.

Bővebb információ: www.hiventures.hu

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivataláról

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányzati főhivatal, amely a szellemi tulajdon hazai és nemzetközi védelmével is foglalkozik. Egy startup indulásánál elengedhetetlen, hogy az innovatív vállalkozók ötletei megfelelő időben váljanak védett szellemi tulajdonná, ezért az UNI Győr Startup Program csapatait is az SZTNH szakértői készítik fel a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben.

További információ: Gyulasi Georgina sajtófőnök, SZTNH, georgina.gyulasi@hipo.gov.hu

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalról

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) célszerű pályázati finanszírozással és hatékony szolgáltatásokkal támogatja a hazai innovációs ökoszisztéma versenyképességét. Szakmai kezdeményezésére indult el 2020-ban Magyarország első egyetemi szintű, gyakorlatorientált startup képzése, a Hungarian Startup University Program (HSUP), hogy a jövő generációi már az egyetem falai között megismerkedhessenek a vállalkozás világával, és elsajátíthassák a megoldásközpontú, innovatív gondolkodásmód alapjait.

Bővebb információ: hsup.nkfih.gov.hu